maanantai 3. heinäkuuta 2017

Pikkutaimien aikaa

Nyt on viimeisetkin istutukset ja kylvöt tehty palstalle ja voin siirtyä kasvamisen seurantaan. Vadelmapuskatkin on raivattu ja istutettu niitä toiseen paikkaan palstan takaosaan raja-aidaksi. Hyvin näyttivät lähteneen matkaan, vaikka siirtoajankohta olikin helteinen. Ja melkoinen pörinä kävi puskikossa eilen, joten marjojakin on ehkä odotettavissa.

Kesäkuussa tuli muutamia kunnon sateita. Ne olivatkin tarpeen, sillä jouduimme kylvämään herneitä uudelleen. Minulla on neljää hernettä palstalla, Karina, Jessy, Sugar snap ja tavallinen ruokaherne. Vain Karina iti kohtalaisen hyvin, mutta muita jouduimme kylvämään lisää. Uusintakylvökset eivät juurikaan auttaneet, ja erityisesti Jessyn tilanne on tosi huono.

Otin harsot pois porkkanoiden ja palsternakkojen päältä juhannuksen tienoolla, ja ne olivat lähteneet hyvin matkaan. Ja niin olivat myös rikkaruohot, erityisesti peltohatikkaa on todella paljon. Se vielä kaiken lisäksi muistuttaa porkkanan tainta. Harvensin taimet samalla kun perkasin.

Kurkuille kävi köpelösti, kuudesta taimesta vain yksi selvisi siirrosta. Ostan ehkä pari tainta lisää, jos vielä jostain löydän. Maissit näyttävät vähän valjuilta, ja ovat kyllä aivan liian pieniä ehtiäkseen tuleentua. Mutta oppia ikä kaikki, ensi vuonna täytyy kylvää siemenet paljon aikaisemmin. Ja keksiä kissankestävä esikasvatuspaikka, nyt nimittäin muutamankin taimen heinämäisiä alkuja oli käyty lyhentämässä harmaiden hiipijöiden toimesta. Kurpitsat taisivat tykätä aurinkoon siirrosta, niitä taitaa olla elossa seitsemän, 3 kesäkurpitsaa, 3 talvallista ja 1 talvikurpitsa. Palmukaalet ja lehtikaalet ovat aika pieniä, saa nähdä miten ne lopulta kasvavat.

Kukista ainakin auringonkukka, kosmoskukka ja kamomillasaunio ovat itäneet. Palstojen välisessä reunapenkissä kehäkukat ovat jo pitkällä kasvussaan. Toisessa reunapenkissä mulla on ruiskaunokkia ja erilaisia unikoita. Sitä on ollut vaikea perata, kun en oikein tiedä millaisia taimia nuo kukat tekevät. Viimeksi perkasin peltohatikat, jauhosavikat ja pilliäiset pois, ja jo se teki penkin paljon kivemman näköiseksi.

Perunat ja härkäpavut ovat kasvaneet terhakasti. Peruna alkaa piakkoin kukkia. Uusia perunoita en silti lähtisi ihan vielä kaivamaan. Satoa on kuitenkin saatu jo raparperista ja retiisistä. Myös parsasalaattia on päästy vähän maistelemaan.

Kaikenkaikkiaan kasvu on minusta kuitenkin vähän kituliasta. Maa voi edelleen olla liian hapanta, vaikka kalkkia syksyllä lisäsinkin. Ja maa kaipaisi ehdottomasti lisää humusta. Kastuttuaan penkit ovat paikoitellen melkoista sementtiä. Viikonloppuna lisäsin kasteluveteen lannoitetta, katsotaan, jos kasvu piristyisi siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti