maanantai 31. heinäkuuta 2017

Sadonkorjuu on alkanut!

Palstalta on viimeksi kuluneen viikon aikana alkanut saada satoa ihan kunnolla! Uskaltauduin testaamaan perunapenkit ja ihan kivan kokoista uuttaperunaa maasta löytyi. Mulla on neljää eri perunalajiketta viljelyssä: Siikliä, Colombaa, Rosamundaa ja Puikulaa. Siiklit istutin ensimmäisinä, mutta silti paria viikkoa myöhemmin istutetussa Colombassa oli isompia mukuloita. Erityisen iloinen olen löytämästäni emalisesta sangosta, jolla on hyvä kantaa saalista kotiin.

Porkkanat ovat myös jo ihan komean kokoisia, enää ei voi oikein puhua pikkuporkkanoista. Jotenkin ne vain ovat pötkähtäneet muutamassa viikossa sormen paksuisiksi. Pituuttakin niillä oli, ja habitukseltaan standardinmukaisen suoria (paitsi yksi violetti porkkana). Taitaa olla siis ihan hyvä maa kasvaa, kun pystyvät tekemään suoran juuren.

Palmukaalta alkaa olla jo runsaasti, onneksi taimet ovat vähän eri kasvuvaiheissa. Neljä päätainta tuottaa jo varsin mukavan kokoisia lehtiä, ja muut ovat vähän pienempiä. Kohta täytynee ruveta pakastamaan niitä. Eniten olen käyttänyt niitä ihan salaattina sellaisenaan, sillä ne kestävät jonkin verran säilytystäkin. Lehtikaalet ovat hyvässä iskussa myös. Ja mikä parasta, näissä kaaleissa ei ole lainkaan ötököitä!

Ensimmäiset kymmenkunta mansikkaa ovat kypsyneet ja olivatpa ne hyviä! Verkko auttoi, nyt ei ole enää näkynyt puoliksi syötyjä marjoja. Mansikkakangas on myös osoittautunut hyväksi investoinniksi. Kuusi tainta, joilla sitä ei ole, kasvavat paljon heikommin ja lisäksi marjat ovat ihan multaisia.

Hiukan salapoliisin työtäkin tässä on päässyt tekemään. Edellisten viljelijöiden perintönä maalla kasvoi pensasmainen kasvi, jonka lehdet tuoksuivat yrttimäiselle tosi voimakkaasti. Selasin kotoa löytyviä yrttikirjoja, ja lopulta päädyin siihen, että kasvi on salvia. Paras tuntomerkki lienee neliömäinen varsi ja soikeat, hiukan harmahtavan mattapintaiset lehdet. Voi miten hyvänmakuista teetä siitä tuleekaan! Keräsin sen lehtiä ison kasan kuivumaan.

Toistakin teekasvia olen maalta kerännyt, nimittäin kamomillasaunion kukkia. Myös sen mykeröistä tulee tosi miellyttävän makuista teetä. Tähän asti poimimani kukat ovat olleet melko puhtaita, mutta viime kerralla huomasin mustia pikkuöttiäisiä muutamien kukkien alapinnalla. Täytyy näköjään tarkistaa jokainen kukka!








Muutkin silmänilot palstalla lisääntyvät myös, ruiskukkapenkki on jo sinisenä ja kohta sinne tänne saadaan väripilkuiksi punaisia unikonkukkia. Karvaisia nuppuja näkyy jo. Kehäkukat ovat myös alkaneet kukkia toden teolla. Muutaman kukan terälehdet keräsin jo kuivumaan. Nekin päätyvät myöhemmin teeaineksiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti