sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Viljelysuunnitelman viilausta

Uusi kasvukausi on taas käynnistymässä. Aurinko on jo sulattanut lumet aarin kokoiselta viljelypalstaltani. Sijainti IB-vyöhykkeellä on innokkaalle viljelijälle onnenpotku, sillä silloin puutarhalehtien alettua pursuta ihanuuksia, ei tarvitse odotella kauan maan kimppuun pääsemistä. Olen viime vuodet ollut lähinnä parvekeviljelijä, ja aarin palsta minulla on ollut vasta vuoden. No, oli minulla palsta yhden kesän myös opiskeluaikoina, mutta kokemukset ja ennen kaikkea sato jäivät silloin laihoiksi. Kotikotona ryytimaa on ollut aina kukoistava, joten porkkanapenkkien harvennus on selkärangassa, samoin kuin rikkaruohojen kitkentä. En siis aivan tietämättömänä hommaan ole ryhtynyt. Olen myös istunut innosta hehkuen kasvintuotannon luennoilla, joten on kiva päästä testaamaan oppimaansa käytännössä. Kertoilen blogissa palstaviljelmäni edistymisen lisäksi myös käsitöistä ja muista projekteista, ehkä jaan myös valokuvia reissuilta ja retkiltä. Ja kuten blogin nimi jo lupailee, palstan tuotoksista syntyy maukasta syötävää - ja myös silmänruokaa. Tiedossa siis myös reseptejä ja kuvia kukkakimpuista!

Muokkasin viljelypalstastastani noin 2/3 jo syksyllä, joten mikään suuri urakka ei enää ole jäljellä. Tämä jäljellä oleva osa on tosin juolavehnän ja muiden rikkaruohojen vallassa. Edessä on siis ahkerointia talikon ja roskasäkkien kanssa ennen kuin voi ruveta kylvöpuuhiin. Hyvä niin, sillä muuten kylväisin siemenet ja taimet liian aikaisin maahan. Muokatulle osiolle levitin syksyllä kalkkia n. 25 kg, joten pH:n pitäisi olla nyt kohdallaan. Palstani on savinen, joten olen sitä parantanut turvemultaa ja mustaa multaa lisäämällä. Muutaman säkillisen multaa aion penkkeihin lisätä tänäkin vuonna. Komposti on muhimassa myös, mutta siitä ei maanparannukseen ole vielä tänä vuonna.

Vuodenvaihteesta lähtien olen silloin tällöin piirrellyt viljelysuunnitelmia. Tarkoitus olisi, että palstan sivureunoilla kasvaisi kukkia, monivuotiset kasvit olisivat palsta etu- ja takareunoilla. Sain perinnöksi kaksi pensasmustikkaa edelliselta palstalaiselta. Itse istutin syksyllä vadelmia, mustaherukan ja valkoherukan. Vielä haluaisin maa-artisokkaa, mansikoita, raparperin ja - nokkosia! Nokkoset aion kuitenkin istuttaa laatikkoon, etten saa niistä uutta riesaa. Kukkareunuksiksi tulee kehäkukkaa ja kamomillasauniota ja toiselle puolelle idänunikkoa ja ruiskaunokkeja. Kukkia tulee myös olohuoneen ympärille. Ajattelin nimittäin hommata palstalle myös pari tuolia ja pöydän. Palstan keskiosaan tulee sitten hyötykasvit: porkkanaa, punajuurta, sipulia, kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, perunaa, hernettä, härkäpapua, pinaattia, palsternakkaa ja mitä vielä keksiikään! Suurin osa siemenistä on jo hankittuna, mutta todennäköisesti tulevilta kevätmessuilta tarttuu vielä jotain mukaan. Viljelysuunnitelmia on hauska piirrellä, mutta on myös jännä nähdä kuinka suunnitelmat toteutuvat! Enää ei tarvitse odotella kuin kuukauden päivät...


Viimeisin viljelysuunnitelma palstalleni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti