tiistai 18. huhtikuuta 2017

Siemen-show

Ensimmäiset siemenet ovat päätyneet multaan. Suurin piirtein kaikki viljelysuunnitelman kasvit on nyt hankittu, ja pääsiäisenä käytin tovin käydäkseni läpi kaikki siemenpussit. Niitä oli, köh, seitsemänkymmentä. Osa siemenistä on viimevuotisia, osa tälle kasvukaudelle hankittuja. Olen ostanut niitä muun muassa Hyötykasviyhdistyksen Alku&Juuri-kaupasta, Bauhausista, Plantagenista, puutarhakaupoista ja tavallisista marketeista. Yhden kukkatilauksen tein myös virolaisesta Seemnemaailm-verkkokaupasta.

Jaottelin ensin kasvit suorakylvettäviin ja esikasvatettaviin. Suorakylvettävät jaoin vielä yksi- ja monivuotisiin, ja kasviksiin ja kukkiin. Ja sitten tungin pussit ryhmittäin Ikean ziploc-pusseihin. Toivottavasti tämä tapa pitää homman hanskassa.

Esikasvatettavat jaoin huhtikuussa ja toukokuussa kylvettäviin. Ja sitten levitin roskasäkin pöydän päälle, hain multasäkin kaapista ja raejuustopurkit keittiöstä - ja ei kun hommiin. Nyt työn alla oli pääasiassa kukkia: neilikoita, tsinnioita, samettikukkia, dahlia (siemenestä!), mustasilmäsusanna ja lyhtykoiso. Ja kasvispuolelta ruohosipuli, tarharaparperi ja palmukaali. Keräämäni purkit menivät kaikki, joten täytyy taas seuraavat pari viikkoa syödä paljon raejuustoa. Ja muistaa pestä purkit talteen. Toki muunkinlaisia purkkeja voisi esikasvatukseen laittaa, maitopurkkeja voisi harkita. Niin, ja Aino-jäätelön rasioita.

Kylväminen oli kyllä kivaa, mutta nyt seuraa se epäuskoinen ajanjakso, jolloin täytyy vaan toivoa, että maan sisässä tapahtuu jotakin. Joillakin kasveilla itämisaika voi olla parikin viikkoa. Kaikkein oudointa oli laittaa itämään raparperi. Miten niin pienestä siemenestä voisi ehtiä kasvamaan syöntikelpoisia varsia? No, ehkä ei tänä vuonna ehdikään. Kotoa olisin varmasti saanut juurakonkin, mutta menköön nyt näin.

Seuraavan erän siemeniä ajattelin kylvää vapun tienoolla. Kevät on ollut kylmä ja maatamme piinaa kuulemma arktinen oskillaatio, joka pitää lämpötilat alhaisina. Aurinko käväisee jo melko ylhäällä ja lämmittää niin mukavasti. Kuun lopulla on ilmeisesti tulossa huima nousu lämpötiloissa, joten toukokuun alussa taitaa päästä kasvimaalle puuhaamaan. Täytyisi hankkia muutama säkki multaa ja lannoitetta. Ihanaa, kun on kevät!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti