perjantai 3. heinäkuuta 2020

Kamomillaa

Kesäkuu helteineen oli ja meni, ja täytyy tunnustaa, että palsta oli hieman huonolla hoidolla koko alkukesän. Hieman tekohengitystä annoin keinokastelun muodossa, mutta rikkaruohot saivat rehottaa ja levittäytyä käytäville. Yrttimaan käytäville kylvin apilaa, mutta senkin kasvu niirasi sateen puutteen takia. No nyt on vettä taas saatu, ja kasvu toivon mukaan saa uuden potkun.

Viimeisenä hellepäivänä kävin kamomillapehkon kimppuun ja otin talteen kaikki nuoret kukinnot. Kuivattelin niitä tarjottimella auringossa, ja kovinpa pieneksi se iso keko kutistui kuivuttuaan. Kreivin aikaan tein keräyksen, nyt sateiden jälkeen penkki näyttää niin räytyneeltä, että taidan kuskata pöheikön kompostiin.

Myös vihermintut riivin teeaineksiksi, ja muutamat valkoapilan kukat. Yrttimaassa olisi vielä paljon kerättävää: sitruunamelissaa, sitruunatimjamia, yrtti-iisoa. Muun muassa. Tänä vuonna ostin yrttimaalle karhunjuuren ja piparjuuren. Piparjuureen on kasvanut kauniit kirjavat lehdet! Toivottavasti juureenkin kehittyy jotain.

Hyötykasvien osalta sipuleilla menee kaikista vahvimmin. Porkkanat itivät heikonlaisesti, samoin herneet. Palsternakka, lanttu, ja kyssäkaali ovat ok. Kaikki taimina siirretyt kurkuntaimet kuolivat, mutta suorakylvetyistä kolme tainta on edelleen elossa. Kesäkurpitsoista kaksi jäi henkiin. Kasvihuoneen vesimeloneista kuusi jatkaa kasvuaan. Eli satoa on tulossa lisää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti