keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Vesiviljelypurkkien tuunausta

Vesiviljelyssä kasvit saavat kaikki ravinteensa vedestä. Tukea kasville antava kivivilla on ravinteetonta epäorgaanista ainesta. Kivivillan lisäksi ruukun pohjalle ja pinnalle voi laittaa esim. lekasoraa, joka estää valon pääsyn ruukun kautta veteen. Kasvatusastia pitää suojata valolta esim. käärimällä lasipurkin ympärille sanomalehtiä, foliota tai muovia. Nämä eivät ole kuitenkaan kovin esteettisiä ratkaisuja, joten päädyin maalaamaan purnukat. Toinen vaihtoehto olisi ollut spreijaaminen, mutta siihen en sisätiloissa halunnut ryhtyä.

Olen monesti ihastellut lifesyleblogeissa näkemiäni kalkkimaalattuja purkkeja, joten päätin testata Jeanne d'arc Living -kalkkimaaleja purkkien käsittelyyn. Sävyiksi valikoitui Chocolate brown ja Antique cream. Halusin maalata alle tumman maalikerroksen, että vesi varmasti olisi valolta suojassa. Maalipurkin kyljessä luvattiin maalin olevan kosketuskuiva puolessa tunnissa. Jo heti ensimmäinen kerros paljasti, että maali ei suinkaan ollut niin peittävää kuin olin kuvitellut, joten maalauskertoja tulisi useita. Maalin kuivumista odotellessani kaivoin esiin myös akryylivärit, ja päätin maalata toisen purkin niillä. Akryylivärini olivat System 3 -sarjaa, värit Burnt umber, Sap green ja Mixing white.

Maalasin aluksi kummallakin ruskealla kaksi kerrosta ja huomasin, että onneksi jo toinen kerros antoi tarvittavan valosuojan. Oikeastaan Burnt umber muistutti väriltään enemmän suklaata kuin Chocolate brown nimestään huolimatta. Akryylipurkki sai seuraavaksi kerroksekseen Sap greeniä, mutta tulos oli liian kirkkaan vihreä. Niinpä sekoitin vihreän joukkoon vähän ruskeaa ja reipaasti valkoista, ja sainkin aikaiseksi varsin mukavan oliivinvihreän sävyn, jolla viimeistelin purkin. Kalkkimaalipurkki sai kaksi kerrosta valkoista maalia, ja ruskea väri peittyi kivasti sen alle. Tarkoitus on myöhemmin hieman hioa maalipintaa, että tummempi maali paistaisi paikoitellen läpi ja vaikutelma olisi rustiikkisen vanha. Yhdeltä sivulta poistin maalia ihan kunnolla n. 3cm x 0,5cm matkalta, jotta siitä voisi tarkistaa vedenpinnan korkeuden verkkoruukkuun nähden. Tadaa, purkit olivat viimeistelyä vaille valmiit.

Löysin netistä kivan vintage-tyylisen etiketin, johon lisäilin wordissä omat tekstit. Onnistuin jopa printtaamaan etiketit ohuelle kaavapaperille, että ne olisi helpompi kiinnittää purkkeihin. Kaapin kätköistä löytyi purkki Mod Podgea, joten kiinnitin etiketit decoupage-tekniikalla. Paperi sulautui valkoiseen purkkiin aika täysin ja vihreäänkin ihan kivasti. Tyylikkyyttä tuli runsaasti lisää! Sitten purkkeja mallaamaan ikkunalaudalle. Ihan käypiä niistä tuli!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti