sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Sipuleita ja muuta satoa

Lauantaiksi sattui kaunis aurinkoinen sää, joten oli aika tunnustaa, että syksy on tullut ja suunnata palstalle sadonkorjuutöihin. Elinvoimainen kesän vihreys olikin siellä muuttunut jo ruskan väreiksi. Sateiden myötä rikkaruohot olivat varsin tehokkaasti vallanneet käytävät ja penkinreunukset.

Mutta first things first, eli perunapenkkien kimppuun. Rosamundat olivat kasvaneet ihan oikeiden uuniperunoiden kokoisiksi, eivätkä Colomban mukulatkaan jääneet paljoa koossa taakse. Kesäporkkanat nostin myös jo pois, ja osan lantuista, kyssäkaaleista ja palsternakoista. Kurkkuun ja kesäkurpitsaan oli kehittynyt vielä viimeiset vihreät pötkylät, ja kukkiakin näkyi vielä, mutta kärräsin kasvustot silti jo nyt kompostiin.

Sateiden myötä on tullut myös muutamia yllätysitämisiä. Muun muassa kukkapenkkiin on ilmestynyt leijonankitarivi, mutta ne eivät taida ehtiä enää kukkaan. Myös lyhtykoison taimia on ilmaantunut. Ja kosmoskukka on vasta nyt loistossaan.

Parvekkeella tomaatteja on vielä muutama kymmenen kypsymättä. Onneksi loppukypsytys onnistuu sisälläkin, jos lämpö ulkona ei enää riitä. Paprikat ovat vielä ihan vihreitä, joten niille kasvukausi oli liian lyhyt. Chilit saivat palkonsa muutettua punaisiksi ja ovat varsin tujuja maultaan. Nostetut sipulit ovat olleet kuivumassa parvekkeella, ja ne olen jo hiertänyt irti varsistaan. Komea korillinen niitä tulikin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti