torstai 2. toukokuuta 2019

Sahausta, lapiointia ja kitkentää

Palstakausi on alkanut nikkaroinnin merkeissä. Sää on ollut mitä keväisin pääsiäisestä asti, ja puuhailu on ollut yhtä juhlaa sekin. Saimme viime keväänä purkulautaa lahjoituksena, ja en ole tykännyt yhtään lautakasoista, joita palstalla on pyörinyt. Siispä hyödyntämään niitä! Lajittelin laudat ensin lajeittain: löytyi kakkosnelosta, paneelilautaa, vaneria ja kakkoskakkosta. Ja pikkuhiljaa alkoi hahmottua raaka-aineiden riittävyys. Kakkosnelosista tein latva-artisokille lavakauluksen, jonka suojissa ne ehkä jopa talvehtivat. Paneelilaudan pätkistä syntyi kompostori, jossa on irrotettava lautaetureuna. Vanerista ja kakkoskakkosista syntyi reunus kukkapenkkiin. Kasat vähenivät ja syntyi uutta kivaa ja tarpeellista, hieno homma!

Aloin myös pengastaa komposteja, mutta melko pian pintakerroksen alla lapio kalahti jäähän. No, eipä mitään, seuloin kompostia sitä mukaa kun se suli. Hyvää multaa tuli! Isommat sattumat laitoin uudestaan kompostoitumaan. Pidin suusuojaa päässä varmuuden vuoksi, sillä myyriä näkee juoksentelevan palstalla aina silloin tällöin. Saattavat tosin olla peltomyyriä, eikä myyräkuumetta levittäviä metsämyyriä. Varmuuden vuoksi pidin koppaa päässä, sillä olisi ikävää saada kuumetauti näin keväällä. Itämisaikahan taudissa on pari-kolme viikkoa, joten ei se ihan huomenna ainakaan iske.

Itse asiaankin pääsin lopulta, eli kitkemään rikkaruohoja pois käytäviltä ja penkeistä. Kyllä sen kyykkimisen taas selässään tunsi, mutta hienoltahan maa alkoi näyttää, kun voikukat ja muut rikat sai pois. Kylvää en vielä kauniista säästä huolimatta uskaltanut, sillä toukokuu alkaa kylmissä merkeissä. Ainoastaan viherkatteeksi tarkoitettu apila pääsi maahan. Mutta onpahan kaikki jo valmiina kylvöjä varten.

Sisätiloissa purkkien ja purnukoiden määrä on taas melkoinen. Tammikuussa kylvetyt chilit ovat jo isoja puskia, ja vääntävät jo kukkanuppuja. Samaan aikaan kylvetyt latva-artisokat ovat olleet maltillisempia kasvussaan, mutta niistäkin kymmenkunta tainta on edelleen hengissä. Huhtikuun puolessa välissä kylvin muun muassa kurkkuja ja kesäkurpitsoja, mutta niistä vain harva on lähtenyt kasvuun. Eniten tulossa on erilaisia kaaleja: ruusukaalta, kyssäkaalta, palmukaalta ja keräkaalta. Ja kukkia, tsinnioita ja krasseja. Vielä täytyy malttaa hieman istutuksien kanssa.

Talvikylvöksetkin ovat osittain itäneet! Laatikko on ollut varjoisassa paikassa aidan vieressä, ja lämpö on herätellyt harjaneilikan ja köynnöspinaatin kasvamaan. Nyt onkin vaikea paikka, kun muutamaksi lähiyöksi on luvattu miinusasteita. Annanko niiden selvitä omillaan, vai peittelenkö harsolla, vai tuon sisälle turvaan. Taidan tuoda sisälle, sillä ainakin köynnöspinaatti olisi kiva saada kasvamaan.

Pihassa on nähty jo värejäkin, sinisiä krookuksia, valkoisia hyasintteja ja vapun kunniaksi pieniä pinkkejä tulppaaneita. Oi kuinka ihania!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti