torstai 11. huhtikuuta 2019

Kimalaisten kevätruokintaa

Viime viikonloppuna oli jo niin lämmintä, että ensimmäinen krookus, leskenlehti ja sinivuokko tuli bongattua täällä etelärannikolla. Takapihan krookuksessa vieraili myös ensimmäinen kimalainen, tai mötky, kuten lapsena niitä nimitin. Lämpö oli saanut ne heräämään ja oikomaan kangistuneen kroppansa.

Kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä, muun muassa vadelma- ja mustikkasadosta on kiittäminen näitä öttiäisiä. Suomessakin on useita kymmeniä kimalaisalalajeja, jotka poikkeavat toisistaan hieman kooltaan ja ulkonäöltään. Kimalaisista talvehtivat vain kuningattaret ja keväisten "mötkyjen" tehtävänä onkin perustaa uudet kimalaisyhdiskunnat kesäksi. Ensimmäisiin kimalaisiin tulisi siis suhtautua erityisen myötämielisesti! Mettä tulisi olla saatavilla heti keväällä. Aikaiset kukkijat ovat siis tarpeen!

Kimalaiskuningattaria on mahdollista avittaa myös keinotekoisesti. Tein itse keramiikkakurssilla häthätää kaksi kukkaa, joissa on pieni syvänne keskellä. Siihen leikkasin sienestä palasen. Ruoaksi tein sokerilientä, jossa on 40% sokeria ja 60% vettä  (120g sokeria + 180g vettä, lämmitys mikrossa, kunnes sokeri liukeni) ja vähän hunajaa. Tätä lientä imeytin sieneen ja toki sitä lillui kukan syvennyksessäkin. Sienen päälle voisi ripotella siitepölyä, koska myös se olisi tarpeen kimalaisille, mutta mulla sitä ei tähän hätään ollut. Pianhan pajut alkavat kukkia, ja kukatkin yleistyvät. Kriittisintä on tämä pari viikkoa, jolloin on jo lämmintä, mutta kukkia ei juurikaan auennut.Tänään aurinko paistoi heti aamusta, pakkasta oli muutamia asteita. Todennäköisesti pörriäisiä on ainakin iltapäivästä liikkeellä, joten kuskasin tekokukat ulos. Tein kukkia myös tyhjentyneistä rahkapurkeista, joten nopeitakin vaihtoehtoja mesilautaseksi löytyy. Toivottavasti maistuu!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti