lauantai 29. tammikuuta 2022

Kombuchaa tekeillä

Odottelen tässä lumimyrskyä alkavaksi ja kasvatan itselleni juotavaa! Kombuchan scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) on lillunut nyt kuusi päivää sokeroidussa teessä ja ehtinyt tekemään juomasta jo lievästi etikkaista. Pintaan on kehittynyt vaalea kerros uutta scobya, poikanen siis. Tavallaan viljelen tässä siis bakteereita ja hiivoja! Aika äklön näköistä kasvusto on, mutta toimii. Ostin kombuchan starttipaketin itselleni joululahjaksi ja muutamat erät on jo juotu.

Uutta satsia varten keittelin vihreää teetä, kampesin scobyt ylös vanhasta liemestä ja siirsin scobyn ja hieman vanhaa lientä startteriksi uuteen tee-erään. Vanhan siivilöin kahteen pulloon. Oikeaoppisesti pullojen pitäisi olla patenttikorkillisia lasipulloja, mutta mä olen käyttänyt pakastuspulloja. Niissä on leveämpi suuaukko, joten maustaminen on helpompaa. Toisen pullollisen jätin naturelliksi, mutta toiseen ujutin viisi kuivattua salvian lehteä. Joten palstalta saatuja yrttejäkin pääsin hyödyntämään. Nyt kombucha saa jatkaa kehittymistään pullotettuna huoneenlämmössä muutaman päivän. Tarkoitus on kehittää juomaan hiilihappoa. Korkit ovat siis kiinni, mutta niitä pitää päivittäin aukoa liian paineen poistamiseksi. Sitten päästään maistamaan. Salvialla maustettu voi olla aika jännän makuista.

Esikasvatus oikeilla kasveillakin on päässyt matkaan. Keijunmekot on kylvetty, mutta eivät ole vielä itäneet. Seuraavaksi voisi ruveta pohtimaan chilien kasvatusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti