lauantai 29. elokuuta 2020

Parvekkeella punastellaan

Aika pitkään kesti ennen kuin avoparvekkeen ensimmäinen tomaatti kypsyi. Taisi olla elokuun puoliväli, kun tämä tapahtui, sittemmin satoa on korjattu ehkä kymmenkunta. Samaan aikaan kypsymisen kanssa alkoi myös alimpien lehtien nopea kellastuminen. Nyt jonkinasteisesti punertavia on jo parisenkymmentä ja vihreitä vielä saman verran. Ja varret alaosastaan aivan kaljuja! Alkukesästä viiden sangon taimisto eli puoliautomaattisen kastelusysteemin avulla, mutta jossain vaiheessa kastelusaavi oli päässyt tyhjenemään enkä jaksanut enää virittää sitä uudelleen. Nyt kastelen tomaatit suoraan parin-kolmen päivän välein. Juurelle kylvetyt basilikat eivät kyllä oikein tykkää uppeluksiin joutumisesta, mutta eivät ne ole kuolletkaan. Basilika ja tomaatti ovat kumppanuuskasveja, ja basilika kuulemma parantaa tomaattien makua. Hyviä ne kyllä ovat olleetkin!

Täysin avomaalla kasvaneet tomaatit voivat nekin hyvin. Niistä ensimmäiset ovat vaihtamassa väriä, saapa nähdä tuleeko niillä talvi vastaan ennen kuin kaikki ovat kypsiä. Mutta ihan koemielessä istutetuiksi ylijäämätaimiksi ne ovat pärjänneet oikein hyvin.

Väsäsin keväällä palstalle pienen kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Tänä kesänä sieltä ei taida satoa tulla, sillä vesimelonit ovat kyllä kasvattaneet vihermassaa, mutta yhtään peukalopäätä isompaa melonin alkua siellä ei ole. Taitaa loppua aika kesken. Noh, ensi vuonna täytynee kylvää siemenet aikaisemmin. Tai sitten muuttaa vesimeloneria tomateriaksi. Katsotaan tilanne keväällä uudelleen, kunhan on nähty kuinka lasit selviävät syysmyrskyistä ja lumesta. Hrr, voi ahdistus, tuo tosiaan on kohta edessä. Mutta nyt vielä nautitaan lämmöstä ja valosta!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti