maanantai 17. elokuuta 2020

Elokuun satoa


Sipuleiden nostosta se alkoi, sadonkorjuu. Ensin rötkähtivät maannuoliaisiksi keltasipuleiden varret, sitten saman tekivät punasipulit. Perkasin saman tien penkit rikkaruohoista, ja jotenkin se tuntui tosi hyvältä katsella maanvärisiä seuraavaa vuotta odottelevia kaistaleita. Kävi kyllä myös mielessä kylvää hunajakukkaa penkkeihin viherlannoituskasviksi, mutta hylkäsin idean sateettoman kauden takia. Sipuleista tekaisin sipulipiirakan, ja ai että, oli maukas. Ja toki kuivasin talven varalle loput.

Vadelmat antoivat loistosadon taas tänäkin vuonna. Pakastimet ovat täynnä tuota marjaa, vaikka tilantarvetta minimoitiin prosessoimalla niistä kivetöntä vadelmanektaria. Mutta ihanaahan se on, kun on smoothieainekset todella helpossa muodossa. Kesän kuluessa juotiin isot määrät maitopirtelöä!

Rutto uhkasi tänäkin vuonna perunamaata, joten saksin varret pois hyvissä ajoin. Kuorikin ehtii vahvistua hyvin ennen nostoa. Perunoita on tulossa maltillinen määrä, istutin niitä 15 kpl. Jos jokainen siemenperuna tuottaa kymmenkunta jälkeläistä, mahtunevat ne melko hyvin jääkaappiin. Ainoastaan yhden varren olen vasta nostanut ja käyttänyt kasvissosekeittoon.

Kesäkurpitsoja olen syönyt nyt kolme, mausteisella jauhelihakastikkeella täytettyinä. Tällä kertaa vahdin erityisesti, että koko pysyi maltillisena. Tämä siksi, että viime syksynä raastoin ylikasvaneita kesäkurpitsoita pakkaseen, ja kevään tullen kippasin ne roskiin. Ei tullut käytettyä. Pyrin siis hyödyntämään pötkylät suoraan maalta ruoanlaitossa.

Hitaasti matkaan lähteneet kurkut ovat nyt alkaneet tuottaa satoa. Olen rouskutellut niitä dippikastikkeen kera ja sekä osana salaattia. Parvekkeen tomaatit ovat nyt vihdoin kääntäneet huomion lehtien kasvatuksesta hedelmien kypsytykseen. Hyvä, perussalaattiainekset siis koossa, kun baby leaf -salaattisekoituksen kasvustotkin voivat palstalla tänä vuonna oikein hyvin, kiitos palstan ympärille vedetyn aidan. Nelijalkaiset verottajat ovat pysyneet poissa. Salaattiin voisi vierailevina tähtinä lisätä mm. herneenversoja, yrttejä ja juuressuikaleita.

Seuraavina ruokalistalla ovat uunijuurekset, rosmariiniporkkanat ja kiinalainen kasviswokki. Eipä ole tässä kuussa juuri kaupassa tarvinnut käydä. Njam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti