perjantai 4. tammikuuta 2019

Inventaariota, suunnittelua ja tilauksia

Hyvää uutta vuotta 2019! Vihdoinkin saatiin vuosi käännettyä taas kesää ja viljelykautta kohden. Tänä vuonna olen päättänyt ottaa järjestelmällisen otteen viljelyn suunnitteluun, että maahan päätyisi vanhat hyvikset, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä - tai ainakin värikästä. Kohtuullisesti olen siinä ennenkin onnistunut, mutta nyt tekee mieli jo tilailla siemeniä ja summamutikassa tehdessä voi tulla virheostoksia.

Viime keväänä tein Exceliin listan kaikista viljelyyn menevistä vihanneksista, yrteistä, yksivuotisista ja monivuotisista kukista sekä marjoista latinalaisine nimineen ja lajikkeineen. Siis siinä määrin tarkasti kuin se oli mahdollista. Lisänä minulla oli piirretty kartta kylvöksistä ja monivuotisten kasvien paikoista. Syksyllä satokauden päätyttyä täydensin taulukkoa raportoimalla sadon määrää ja laatua ja ylipäätään onnistumisia. Olen myös kirjoitellut 4-vuotiseen kylvökalenteriin kylvöaikoja ja säitä silloin kuin muistan. Tietenkin säästän nämä dokumentit, niitä on kiva lueskella jälkeenpäinkin.

Tänä vuonna ensimmäiseksi listasin taulukkoon vanhat kotoa löytyvät siemenet kategorioittain. Osassa on jo itävyysajat ummessa, mutta en niitä poiskaan raaski heittää. Katsotaan, jos lähtisivät matkaan kuitenkin. Seuraavaksi haaveilin ja piirustelin uuden viljelysuunnitelman ruutupaperille vanhan perusteella pitäen mielessä jo olemassa olevat siemenet ja vanhat must-lajit. Onneksi jäi paljon tilaa myös uudelle. Ja sitten nettiin selaamaan siemenkauppojen valikoimia. Mitäs uutta tänä vuonna kokeilisi? Päädyin tilaamaan porkkanaa, korianteria ja tomaatteja "vanhoiksi", kyssäkaalta, mukulaselleriä, hopeasipulia, keräkaalta ja jäävuorisalaattia "uusiksi". Lainattua lienee äidin akilleijan siemenet ja monet lahjoitetut perennan taimet. Väriksi tilasin auringonkukkaa, maurinmalvaa ja tulikukkaa. Hankittavaa jäi yhä, mutta näillä pääsee alkuun. Hirveän hyvä mieli, kun sain suunnitelman tehtyä!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti