sunnuntai 5. elokuuta 2018

Elokuun elonkorjuuta

Kesä on kiepsahtunut loppupuolelle ja palstalta voi kerätä jo kaikenlaista syötävää. Helteet ja kuivuus ovat olleet kuluneenkin kuukauden koettelemuksia, mutta ahkeralla kastelulla ollaan selvitty. Herneet ja mansikat on syöty, herukat kerätty, sipulit nostettu. Kurkkuja valmistuu hyvää tahtia, porkkanat ovat jo naposteltavia ja punajuurista ensimmäiset paistokset tehty. Ja vadelmia, niitä on tullut ja tulee. Pakastointikiintiö on jo täynnä, seuraavaksi siirrytään mehustukseen.

Myös teeaineksia olen kerännyt ja kuivannut. Kamomillasauniot kukkivat runsaasti ja olen kerännyt kukintoja parin päivän välein. Ovat onneksi säästyneet öttiäisiltä tänä vuonna. Levitän kukinnot tarjottimelle ja annan kuivaa jääkaapin päällä. Samoin olen kuivannut mintut ja siankärsämöt. Helteillä jääkaappikylmä yrttitee on osoittautunut erinomaiseksi janojuomaksi.

Kukkaosastolla on saatu nauttia mm. gladioluksista, liljoista, krasseista ja hunajakukista. Hunajakukat olivat vähän kuin palkintokukkia pörriäisille ahkerasta vadelmien pölytyksestä. Nyt ne ovat jo rupsahtaneet, ja kärräsin ne kompostiin. Seuraavaksi odotellaan auringonkukkien ja maa-artisokkien kukintaa. Kukkakasvattamopenkissa monivuotiset kukat ovat tehneet lehtiruusukkeita, ja ensi kesänä on tiedossa harjaneilikan, sormustinkukan, punahatun ja myskisalvian kukkia, mikäli selviävät talven yli. Hassua, miten ajatukset alkavat jo siirtyä ensi kesään, vaikka kasvukautta on vielä hyvän verran jäljellä.

G

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti