keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Kolmen kärki

Kasvimaan satokilpailussa kolmen kärki on selvillä. Ensimmäisenä maisteltiin parsoja, toiseksi kiri raparperi ja melkein ripi rinnan päästiin makustelemaan myös osterivinokkaita! Parsat keitettiin lisukkeeksi, raparpereista tehtiin piirakka ja osterivinokkaat paistettiin voissa pannulla. Nam kertaa kolme.

Sienipedin anti ei tosiaan jäänyt muutamaan maistiaissieneen vaan uutta alkua pukkaa todenteolla. Kolmisen viikkoa siinä meni, että ensimmäiset punkivat näkyviin. Peukalonpään kokoisesta alusta kasvaa kahdessa päivässä syötävän kokoinen sieni, kolmantena ne melkein alkavat jo kuivua. Sienet ovat olleet toukattomia ja kiinteitä, ja makukin mitä mainioin. Nyt sitten vaan kehittelemään reseptejä. Säilöäkin niitä aion, eli paistaa omassa liemessään ja sitten pakastaa.

Kaikki siemenet on kylvetty, ja moni on jo itänytkin. Palsternakkoja ja keräkaaleja odottelen vielä pintaan, mutta saattaa olla että joudun uusintakylvöihin. Itäneet taimet eivät ole paljoakaan edistyneet, ehkä syynä on melko viileä sää. Mietityttää myös maan pH. Toissa vuonna kalkitsin maata aika reippaasti ja viime kesän sato oli tosi huono. Varmuuden vuoksi tilasin pH-mittarin ja aion tarkistaa, etten ole nostanut maan pH:ta liikaa.

Tänä vuonna ostin kurkun, kesäkurpitsan, myskikurpitsan, uudenseelanninpinaatin ja lehtikaalin taimet kaupasta, ja niitä olen piilotellut vielä harson alla etteivät palaisi auringossa. Silti ainakin kesäkurpitsat ja kurkut ovat menettäneet lehtiään, mutta toivottavasti saavat pian kehitettyä aurinkoon tottuneita lehtiä tilalle.

Patiolla chilit ja paprikat ovat joutuneet ripsiäisinvaasion kohteeksi, ja yritän avittaa niiden selviytymistä suihkuttelemalla lehtiä mäntysuopaliuoksella. Tomaatin, sen ainoan, istutin tänä vuonna kukkapenkkiin, katsotaan miten se selviää kärhöjen vierellä. Tomaatti on lajikkeeltaan Tiny Tim, ja se on tällä hetkellä  habitukseltaan vanttera kääpiö, toivottavasti kasvaa kuitenkin isoksi. 

Seuraavaa satokasvia voidaankin sitten joutua odottelemaan. Melkeinpä veikkaisin, että seuraavalle sijalle saattaa päästä herne. Sitten ollaankin jo pitkällä kesässä. Mutta sitä ennen sienisato jatkukoon.





.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti