tiistai 3. syyskuuta 2024

Vuonna 24 - paljon on aikaa siis

 …siitä kun viimeksi kirjoittelin palstan kuulumisia. Viljelty on tänäkin vuonna, mutta vähemmällä panostuksella. Sadonkorjuu alkaa olla lopuillaan, paras sato on tullut vadelmista ja kesäkurpitsasta. Muutamat porkkanat ja punajuuret odottavat nostamista ja syömistä, ja lehtikaalitkin pitäisi saattaa pakkaseen. Kasvit eivät mitenkään rehevästi kasvaneet, sillä yritin pärjätä pelkällä kastelulannoitteella.

Muutamat penkit kylvin tietoisesti silmäniloksi ja pörriäisten temmellyskentäksi. Oli hunajakukkaa, ruiskaunokkia, maloppia ja kesäkukkasekoitusta. Sekä iki-ihania daalioita. 

Iloa on tuottanut myös lavakauluksen päälle hankkimani pieni muovikasvihuone. Sen tropiikkiolosuhteissa on tänä kesänä kasvanut kirsikkatomaatteja ja suippopaprikoita. Tomaatteja on voinut jo napostella, mutta paprikoiden kohtaloa joutuu jännittämään, en tiedä ehtivätkö kypsiksi ennen hallan tuloa.

Sienipeti on viettänyt hiljaiseloa. Rihmasto ei ilmeisestikään talvehtinut ja pellettipeti on kasvanut pelkkää voikukkaa koko kesän. Pieni pettymys, mutta saahan vinokasrihmastoa ja sen ruokaa ostettua lisää. Hyviä sieniä olivat, ensi vuonna uusi yritys!

Marjapuskista valkoherukat kunnostautuivat jopa niin paljon, että sain litran verran marjoja pakkaseen. Kahdeksan vuotta siinä meni ennen kuin kunnon sadon tuotti. Myös marja-aroniassa on marjoja sen verran, että hyytelön tekoon kannattaa ryhtyä. Viime syksynä istutin myös vaaleanpunaherukan palstalle, kaikkea sitä kehitetäänkin! Ihan hyvältä nekin marjat maistuivat.

Ihan hyvä palstailuvuosi siis tämäkin, paljon on kasteltu, paljon on kitketty ja paljon on nautittu. Ensi vuonna taas, uusin kujein!